Friday, October 10, 2008

must hear v.2_08

minitel rose - the french machine [2008]

Предвид опита и всеобщото мнение за френската техника, аз не бих си кръстил E.P.-то толкова смело The French Machine. Minitel Rose са част от френския колектив Valerie и ако трябва да се опише стила им бих го нарекъл retro-future-pop. Групата е едно от откритията ми за 2008!


Crystal Castles - Crystal Castles [2008]

Един от най-добрите албуми на годината! Въпреки твърде многото Atari-, Nintendo-мелодийки, или може би заради... Надявам се преди съвсем да е спряло да ми се ходи по клубове, да ги чуя на парти. Представям си го много добре! И весело!
zeigeist - the jade motel [2008]

Vive la Göteborg! Електро поп в най-истинския му вариант. Първото впечатление е, че слушаш The Knife. Толкова силна прилика е малко дразнеща, но пък качеството е достатъчно добро, за да им простим! Дори да ги слушаме до писване!

va - greek cinema revisited [2008]
Много приятна компилация за фон на неделно шматкане, питие на балкона или други особено безгрижни занимания. Вдъхновена от музиката на стари гръцки култови (извинявам се за изтърканата дума) филми.

Lykke Li - Youth Novels [2008]
Дори и да има нещо гнило в Дания (собствения ми опит ме кара да не вярвам на този мит), то със 100%-ова сигурност в Швеция няма! Не мога да разбера какво се случва там, но от ABBA насам шведите "с малки суми, но редовно" добавят към музикалното богатство наистина качествена музика! (Уточнение: без Dr.Alban!)
В този случай дори и обложката е произведение на изкуството: текстове и красиви снимки отпечатани на груба кафява хартия! А за гласа и да не говорим! Като слязла от небето звучи...дали пък не е наистина така???

Fujiya & Miyagi - Lightbulbs [2008]


Първо не е дуо, а трио! Второ не е японско, а британско! И трето, отново е с трудно достижимо качество! Истински пример за интелигентна музика!



Има разбира се много други качествени издания от тази година, но повечето ще ги знаете, а и все пак трябва да остане място и за вашите предложения за Тор10!

2 comments:

Katz said...

And hear I will. Тъкмо се чудих, кога ще има нещо ново тук :-)

DESi said...

Успях да се снабдя само с още два от албумите, Lykke Li я имах, затова, а и не само, заподозрях, че и останалите ще ми допаднат. Помощ :)