Saturday, October 11, 2008

Доживях да отида на баня!

В София, не знам от убеждение ли, принципи ли, или пък недоразбран understatement, се избягва красивите сгради да се реновират! Добре, че някои такива сгради са ги оценили я някоя чуждестранна фирма, я някоя пицария, та ги постегнат! Т.е. другия път погледнете с други очи на съборетината, покрай която минавате, представете си я реновирана. Забележете красивите перила на балконите на някой блок с изпопадала мазилка в центъра! София наистина има свойте красиви ъгълчета!

Софийската баня за мен е една от най-красивите сгради на София. За нея: сградата е запусната от десетилетия. Работи се обаче! С типично българските темпове, ние си държим на традициите! Яваш, яваш - същото като маняна, маняна, но без тази нотка на спешност! Казаха ми, че проекта бил в ремонта да са заети хора с трудно физическо или социално положение, което ако е вярно оправдава забавянето. Но си мисля, че в България сме още доста далеч от толкова социална ангажираност! Дано да е вярно де!

И все пак ДОЖИВЯХ ДА ОТИДА НА БАНЯ! Да видя отвътре софийската баня! Сградата е била толкова красива отвътре, колкото и отвън. Разбира се, пак по утвърдена българска традиция, голяма част от тази красота в момента се покрива с не дотам чаровни гипсокартон и лъскав гранитогрес! Luxus pur! Слава богу, че няма как да "оправят" и куполите на високите зали!

И все пак има и нещо положително в цялата работа по ремонта! Докато е строителна площадка е една добра локация за неконвенционални културни събития. Още ме е яд, че съм пропуснал партито на списание 1, преди няколко години май.

Актуалното събитие в момента е изложба на артисти от България, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Индия, Нова Зеландия, Унгария, ЮАР и Южна Корея. Идеята е да се предствят места в различни градове, които дотолкова са се слели с пейзажа, че биват подминавани, а не заслужават! (Локацията на изложбата не е случайна)
Инициативата цели да сблъска зрителя с различен поглед към заобикалящата го среда и да провокира тяхната чувствителност и ангажираност към местата около тях. И аз това искам!











No comments: