Saturday, October 18, 2008

Пазарна икономика 1

Ще ви разкажа за моята загадка от няколко години насам!
Един много загадъчен пример за Guerrilla маркетинг.

Из цяла София (разбирай центъра), по всички "модерни" улички и местенца или където просто има графити се вижда редом с някои красиви (или други не толкова) и следния: "y-maria.com". Отначало помислих, разбира се, че е страницата на някой графити-артист, клуб, списание или нещо такова. Какво беше учудването ми обаче, когато натискайки enter се натъкнах на нещо невиждано!

Нещо, което прилича на първата интернет страница в света! Интернет страницата на фирма за шофьорски курсове "Мария"! Логото на фирмата е гениално! Не мога да разбера форда с крилата, част ли е от логото или не, но във всеки случай и той е гениален! Изброени са и най-силните доводи да изберете точно тази фирма, в раздела "Курсове": ..... 4.Започване веднага .... 9.Ниски цени (евтино) - ако не знаете какво значи една цена да е ниска .... 13.Перфектния инструктор! Наистина е забавно: ....във вкъщи ....! Всичко го има и на английски, разбира се!

Телефона за контакт е само на Иван Мениджъра - изчакайте банера в горния край на началната страница да се смени. На снимките са само жени. Може би са разчитали, че дамите с чаровната си усмивка ще привлекат повече клиенти. Особено тази на директорския стол е особено симпатична, а и самата снимка вдъхва доверие, че фирмата се води от истински професионалист (не разбрах дали това е Иван). След дълго пресяване, като че ли за любима ще се спра на снимката на млада красавица поседнала сластно на учебната кола, в раздела "Курсове", под летящия Форд. Също не пропускайте и в "Контакти", вдясно, поп арт колажа на бентли с табелка форд на фона на Тадж Махал. Сега пък тази смислова връзка ще обмислям цяла вечер...

Не виждам логиката! Как може една фирма, която използва толкова напредничав начин за реклама да има толкова назадничава интернет страница?! И за мен все още стои загадката, защо точно на тези места си правят рекламата. Откъде ги знаят?! Единственото обяснение, което ми хрумва е, че примерно братовчедчето е графити-артист и вуйчо му да му е казал, като ще драска, поне да пише и фирмата, пък той да му купува спрейовете, че не са евтини.

Ще съм особено благодарен ако някой ми обясни случая!

P.S. Няма такава страница, моля ви да я погледнете!

1 comment:

i am hubenov. said...

Учудвам се че си първия, чийто мисли по-повода y-maria че, имайки предвид от колко време ги има тези графити :)